Have fun, enjoy life

Bob Noten uitvaartbegeleiding
077 366 13 14
www.bobnoten.nl

Als Ton Driessen in 2009 hoort dat hij ongeneeslijk ziek is, vraagt hij Bob Noten om hem en zijn echtgenote Ans Steegh te begeleiden tijdens zijn laatste levensfase en zijn uitvaart. Als tot overmaat van ramp in 2012 haar dochter Lisa op 21-jarige leeftijd om het leven komt bij een noodlottig ongeval, kent Ans geen moment twijfel: “Ik moet Bob bellen.”

Het organiseren van een uitvaart is mensenwerk. Ans: “Ton wilde graag na zijn overlijden in stof gewikkeld worden. Bob raadde ons aan zelf een doek uit te kiezen bij een stoffenwinkel in plaats van een keuze te maken uit het assortiment dat hij zelf aanbiedt.” Bob leeft zich in en luistert naar de behoeften van de nabestaanden. “Lisa woonde na mijn scheiding van haar vader Willem bij mij. Het was vanzelfsprekend dat zij bij mij thuis werd opgebaard. Dat was geen gemakkelijke keuze. Bob stelde voor om Lisa de laatste dag voor de uitvaart naar haar vader te brengen. Zoiets komt niet in je op.”

Bob kwam opnieuw met mooie alternatieven

Om zich in de wereld van de overledene te kunnen verdiepen neemt Bob alle tijd om kennis te maken met de nabestaanden. Zo weet hij wie hij naar de laatste rustplaats brengt. “Het opstellen van het prentje voor Lisa was voor ons een ware uitdaging. Ik wilde mijn partner Theo en zijn zoon ook vermelden, maar hoe doe je dat zonder het natuurlijk karakter te verliezen? Bob kwam opnieuw met mooie alternatieven. Hij is een meester in zijn vak en begeleidt jou door het moeras, waar je de weg niet kent. Bob stelt geen vragen waar je pas morgen of overmorgen aan toe bent.” Op de plek waar Lisa in Venlo is overleden, is een monument onthuld. “Een passpiegel met een vlinder. Lisa had als lijfspreuk: Have fun, enjoy life. Ze schreef het overal te pas en te onpas op. Ook de gebruikte materialen, de stijl en de verwijzing naar het donorschap in het gedenkteken zijn helemaal Lisa. Net als het licht dat in het beeld schijnt, zodra de schemering invalt. Overal waar zij kwam werden mensen blij. Lisa en haar zussen Lidwien en Anne zijn onze vlinders.” Op uitnodiging van Ans was Bob Noten aanwezig bij de onthulling. “Hij heeft mij niet aangesproken en ik heb hem zelf niet gezien. Ik weet zeker dat hij er was. Dat is Bob: hij voelt mensen goed aan.”