Mondeling akkoord en huis toch naar een ander?

De hypotheekrente staat laag, de economie trekt verder aan, de vraag naar woningen blijft en tegelijkertijd neemt het aanbod van te koop staande woningen af. Een mooi moment om je huis te verkopen. Maar wat doe je als potentiële koper als er meerdere belangstellenden zijn voor een woning?

Om het aan- en verkoopproces netjes te laten verlopen heeft de overheid wetgeving bepaald en heeft de NVM, de vereniging voor makelaars, taxateurs en vastgoeddeskundigen een ere- en gedragscode samengesteld.

Wanneer is de woning rechtsgeldig verkocht?
De wetgever heeft bepaald dat als de koopovereenkomst is opgesteld en door verkoper en koper is ondertekend, dan pas is de woning rechtsgeldig verkocht. Dan is namelijk pas voldaan aan de zogenaamde schriftelijkheidsvereiste. Tot dat moment is de koop niet bindend. Een bevestiging per e-mail met daarin afspraken is nooit voldoende.

Wat als mondeling een akkoord is bereikt?
Dan is nog niet voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. Het is in het leven geroepen om de koper te beschermen tegen overhaaste of ondoordachte beslissingen en om discussie omtrent de precieze inhoud van de koopovereenkomst te voorkomen.

Wanneer heb je voldaan aan schriftelijkheidsvereiste?
Als de koopovereenkomst door beiden is ondertekend. Na ontvangst van de ondertekende koopovereenkomst, of een kopie ervan, heeft de koper drie dagen bedenktijd. Belangrijk: de schriftelijkheidsvereiste geldt alleen bij verkoop tussen particulieren.

Hoe ga je om met belangstellenden die tegen elkaar opbieden? Wanneer ben je in onderhandeling?
Je bent in onderhandeling als de verkoper een tegenvoorstel doet of nadrukkelijk aangeeft in onderhandeling te zijn. Een verkoop-makelaar legt namelijk het bod altijd eerst voor aan zijn opdrachtgever, tenzij anders afgesproken. Een verkoper kan ook even wachten met reageren als er bijvoorbeeld veel bezichtigingen zijn gepland of als er meerdere bieders zijn. Op reageren staat geen vaste termijn en verkoper hoeft niet met de eerste bieder in onderhandeling te gaan. Hij kan willekeurig op één of meerdere bieders reageren. Ook kan hij alle bieders vragen een uiterst voorstel te doen.

Belangrijk
Koop of verkoop je een woning, juich dan niet te vroeg. Pas na het sluiten van een schriftelijke overeenkomst en het verstrijken van de bedenktijd is de koop definitief. Verkoop van een woning is een specialisme, schakel daarom altijd een verkoopmakelaar of als koper tijdig een aankoopmakelaar in.