De beste wensen

De ambassadeurs
Van Links naar rechts: 
Antoinette Geurts, Stijn Claes en Lars Hoebers

Wanneer je als jongvolwassene chronisch of zelfs ongeneeslijk ziek wordt, kun je nog altijd mooie wensen koesteren. Verschillende instanties zoals Stichting Wensambulance kunnen deze wensen vaak alsnog vervullen. Maar er zijn ook instellingen en bedrijven, die de dromen van ernstige zieke patiënten uiteen laten spatten. De ambassadeurs van Stichting Wensambulance Lars en Wendy Hoebers en Stijn Claes en Antoinette Geurts van Sisters Diary vertellen over hun wensen.

In 2015 overleed Simone de Koster op veel te jonge leeftijd aan de gevolgen van kanker. Ondanks dat zij wist dat ze niet lang meer zou leven, maakte ze met haar vriend Stijn Claes nog volop plannen. “We wilden een huis kopen en hadden zelfs een kinderwens”, vertelt Stijn. “Maar beide plannen gingen niet door. De bank wilde ons geen hypotheek verstrekken en het plan om Eveline’s tweelingzus als draagmoeder in te zetten werd de kop ingedrukt. We voelden ons in de kou gezet.” Na het overlijden van Simone richtten haar vrienden en familie Sisters Diary op. Stijn: “We willen mensen in soortgelijke situaties een luisterend oor bieden. We geven geen geld, maar door te praten kunnen wij hen handvatten bieden en verder op weg helpen.”

Binnenkort verschijnt het lied Sisters Diary van de band Saull. Zangeres Auke is één van de oprichters van Sisters Diary. “Met muziek en evenementen proberen wij de weigering van instanties en bedrijven om een positieve bijdrage aan de kwaliteit van leven van ngeneeslijk zieken te leveren, landelijk onder de aandacht te brengen”, vertelt Simone’s moeder, Antoinette.

Stichting Wensambulance laat wensen voor ongeneeslijk en chronisch zieke mensen uitkomen. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken, verzorgt onze stichting niet alleen de wens van jonge patiënten”, vertelt vrijwilliger Lars Hoebers. “Steeds meer ouderen weten de weg naar ons te vinden”. Met drie volledig uitgeruste ambulances verzorgt Sticht Wensambulance met behulp van 120 vrijwilligers ritten naar de meest uiteenlopende plekken. “Laatst hadden wij een mevrouw in auto die nog een keer naar huis wilde, voordat zij zou sterven. Voor hetzelfde geld rijden wij met een patiënt naar Oostenrijk om hem of haar nog een keer besneeuwde bergtoppen te laten zien”.

Voor beide stichtingen is sponsoring belangrijk. Antoinette: “Want hoe mooi is het wanneer je met steun van anderen iemands laatste wens in vervulling laat gaan?”