Mister Pinkpop Jan Smeets bevlogen ambassadeur van Funpop

 

Funpop is het enige openluchtfestival in Nederland voor mensen met een verstandelijke- of meervoudige beperking, maar is daarnaast voor iedereen toegankelijk. Gemiddeld komen er zo’n 7.500 mensen uit heel het land naar Funpop. Het tweedaags festival wordt dit jaar op zaterdag 26 en zondag 27 mei voor de 22e keer georganiseerd op het festivalterrein van Kasteelpark Ter Horst in Horst. Pinkpopbaas Jan Smeets is sinds vier jaar een bevlogen ambassadeur van Funpop. We spreken hem in Geleen in het hoofdbureau van Pinkpop.

“Ik heb altijd sympathie gehad voor mensen die, om welke reden ook, niet zo makkelijk deel kunnen nemen aan de reguliere maatschappij. Dat is een instinct dat je aanzet tot actie. Daarom spreekt Funpop mij zo aan. Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen Funpop en Pinkpop, maar wat mij als overeenkomst zo opvalt, is dat de artiesten hun uiterste best doen om de mensen een goed optreden te bieden. Zij merken dat het festival goed georganiseerd is en dat de vele vrijwilligers zich volledig inzetten. Wie goed doet, ontmoet dus ook goed.”

“Als je een opvallend verschil moet noemen, dan is het wel dat de bezoekers op Funpop geen rommel maken en alles netjes opruimen. Daarover heb ik al een paar keer opgeschept tegen een aantal mensen. Ander verschil met Pinkpop is natuurlijk dat Funpop niet alleen maar een popfestival is. Het is een totaalbeleving geworden, waar op allerlei gebied wat te beleven valt. Elk jaar mag ik de Jan Smeets Award uitreiken. Een ondersteuningsprijs van 20.000 euro waar zich ieder jaar opnieuw vele goede doelen voor melden. In 2016 heb ik gekozen voor Funpop. Met die prijs heeft Funpop direct een aantal verbeterslagen kunnen doorvoeren. En dat maakt het zo mooi… het praktische resultaat, waar ik een goed gevoel bij krijg.”

Net zoals voor Pinkpop geldt ook voor Funpop… je bent niet alleen in festivalland. Het aanbod is tegenwoordig enorm. In Nederland worden jaarlijks maar liefst 700 festivals, van groot tot klein, georganiseerd. Je moet dus, óók als Funpop, voortdurend kritisch naar je organisatie blijven kijken. Je bent namelijk niet alleen. Funpop heeft in al die jaren zijn eigen, unieke plek verworven. De bezoekers
kunnen op dat prachtige festivalterrein in Horst, dat is écht een mooi stukje aarde, twee dagen lol beleven. Dat heb ik in de afgelopen jaren met eigen ogen kunnen beoordelen.”