Proosten op een goede samenwerking

Wat doe je als je in een nieuwe buurt komt te wonen? Juist, even kennismaken met de buren. Daarom gaat Ina Leppink-Schuitema, de kersverse waarnemend burgemeester van Horst aan de Maas, op de koffie (met een kruidenbittertje) bij buurman en ambtsgenoot Hans Gilissen
van Venray.

Ina Leppink-Schuitema is wellicht nog niet voor iedereen een bekend gezicht. Na het vertrek van Kees van Rooij naar de Brabantse gemeente Meijerijstad, werd Leppink-Schuitema aangesteld als waarnemend burgemeester. Sinds begin december is ze effectief aan de slag voor ongeveer een jaar. De ontmoeting met ‘buurman’ Gilissen is geen echte kennismaking. Leppink-Schuitema en Gilissen zitten beiden al een tijdje in het burgemeestersvak en dan kom je elkaar wel eens tegen. Sterker nog, ze zaten samen in het bestuur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. “En daar zaten we ook altijd naast elkaar”, vertelt Hans Gilissen. “Ze was mijn buurvrouw en dat blijft ze.”

Om nog maar even in de beeldspraak van buren te blijven: ook voor gemeenten geldt het spreekwoord beter een goede buur dan een verre vriend. Horst aan de Maas en Venray werken op diverse vlakken al nauw samen. Gilissen: “Samen met Venlo dragen we de erfenis van de Floriade. Bovendien vormen de gemeenten een oost-westas door Noord-Limburg. Dat is strategisch gezien een belangrijke as met veel potentie.” Een concreet voorbeeld van samenwerking tussen de beide gemeenten vindt dit jaar al plaats met het organiseren van een conferentie over bijen, waar Venray en Horst aan de Maas samen provinciaal ambassadeur voor zijn. Hoewel er verder ook veel verschillen zijn tussen de twee buurgemeentes is er één belangrijk thema waar beide burgemeesters de komende periode mee te maken krijgen: de gemeenteraadsverkiezingen. In tegenstelling tot de raadsleden en wethouders ligt de positie van Leppink-Schuitema en Gilissen niet in de handen van de kiezers. Burgemeesters worden in Nederland immers benoemd.

Lees verder...

Is zo’n verkiezing dan nog spannend voor hen? Zeker, vindt Ina Leppink-Schuitema: “Een verkiezing bepaalt wat voor soort college van burgemeester en wethouders we gaan krijgen en dus in welke setting we gaan werken.” Gilissen vult haar aan: “En we krijgen een nieuwe baas, de gemeenteraad, die ons controleert. Dat is altijd spannend.” Daarnaast is de burgemeester eindverantwoordelijk voor een ordelijk verloop van de verkiezingen. Sinds het verbod op het gebruik van stemcomputers moeten alle stemmen weer met de hand geteld worden. Waarschijnlijk wordt dat nachtwerk, want het is een flinke klus die secuur moet gebeuren.

“Het is de schrik van iedere burgemeester dat er een hertelling moet plaatsvinden”, aldus Gilissen. 

Voor de Venrayse burgervader zijn de lokale verkiezingen een aanleiding om nog eens extra stil te staan bij het vaak zware werk dat de dames en heren raadsleden verzetten. “Raadsleden doen hun stinkende best voor de samenleving, maar krijgen daar niet altijd bloemen voor.” Leppink-Schuitema vindt het dan ook ieders democratische plicht om te gaan stemmen. “De gemeenteraad beslist over zowel onze fysieke als sociale omgeving. Het is belangrijk dat jij mede bepaalt wie jou daarin gaat vertegenwoordigen.”