De revue maak je samen

Hôrster Revue 2018

OÊT D’N TIÊD

 

Een grote productie als de Hôrster Revue leunt op de tomeloze inzet van 200 enthousiaste vrijwilligers. Naast de spelersgroep, dansers en zangers die zich op het toneel bevinden, zijn er ook heel veel mensen achter de schermen in de weer. Nadat tekstschrijvers Wim Hendrix en Ger Gubbels hun laatste hand hadden gelegd aan de tekst, kon regisseuse Esther Koenen-Jacobs aan de slag met de regie en het spel. Maar wat speelt zich nog meer af achter de schermen?

Er zijn 25 composities nodig om de verschillende scènes van muziek te voorzien. Een hele uitdaging, onder leiding van Geert Keysers en Bart van der Sterren. “Muziek is sfeerbepalend en moet de juiste karakters, tempi en emoties uitdragen die de tekst en het spel nodig hebben. Het klinkt als een soepel proces. Maar als je er gaandeweg achter komt dat dansen op zeven tellen in de maat niet handig is, moet er soms flink worden bijgeschaafd.”

De één werkt met een tablet, de ander houdt van papier

De betrokkenheid van mede-organisator Koninklijke Harmonie van Horst leent zich uitstekend om een groot aantal blazers aan het orkest toe te voegen. Soms wordt er gezamenlijk gerepeteerd, soms de basisband en blazers gescheiden. Onderlinge verschillen kunnen soms ook tot enorme gezelligheid leiden: de één opent op zijn tablet zijn bladmuziek, de ander is bezig met het uitvouwen van zes papieren a4‘tjes.

De ideeën ontstaan als je bezig bent

Een grote attributenlijst vormt voor Thijs Houwen en Gé van Wegberg de leidraad om op zoek te gaan naar passende decorstukken. Deze lijst is bijna vier vellen papier lang, omdat er verschillende tijdperken de revue passeren. “Een groot en bewegend projectiescherm van bijna 30 vierkante meter is een van de grotere uitdagingen”, aldus Ger van de Klashorst. Ook met filmdagen worden veel technische uitdagingen gevraagd. “We moesten bijvoorbeeld in natuurgebied ’t Ham een bard, een Keltische hofdichter, bijna één uur in een boom hangen. Dat was zijn pijniging destijds.” Verder moet er veel ruimte gecreëerd worden achter de Mèrthal. Dit gebeurt door het maken van een ‘container-kamp’, waar vooral de dames en heren van de kleding, grime en kap goed hun werk kunnen doen.

De reacties zijn af en toe hilarisch!

Tarita Kleeven, Marianne Deckers en Susan Knops en hun team zijn verantwoordelijk voor de kapsels, kleding en grime. Van haarwerken tot complete veranderingen van persoon, aanpassen van haar, make-up en kostuum naar het juiste tijdperk, en dat alles op het juiste moment. “Het leuke hiervan is dat je personen een heel andere uitstraling kunt geven, of een totaal ander persoon kunt laten zijn. Vooral de reacties als de spelers klaar zijn en uit de grime komen zijn af en toe hilarisch!” Aldus Tarita.

Na de succesvolle revues van 2007 en 2012 staat in april 2018 in Horst alweer de volgende revue op stapel: OÊT D’N TIÊD. Deze grote productie van eigen bodem zal in april 2018 te zien zijn tijdens 8 voorstellingen voor 3.500 bezoekers in de Mèrthal te Horst. Meer informatie op www.horsterrevue.nl.

 

Prijsvraag
HetMagGezien verloot vier vrijkaarten voor de voorstelling op zaterdag 21 april. Stuur een mail naar actie@hetmaggezien.nl met hierin het antwoord op de vraag: Wat waren de titels van de succesvolle revues in 2007 en 2012?