Het gaat weer beginnen

Als eind maart de lente begint, dan krijgt Vink Ongediertepreventie uit Geijsteren weer telefoontjes met het verzoek om ongedierte als mieren, wespen en de bruine en zwarte rat te bestrijden. “Wij ervaren veel onwetendheid”, zegt eigenaar Berry Vink.

In april gaan mensen al vaak bellen met het verzoek om wespen te komen bestrijden. Annemie: “We leggen uit dat in dit jaargetijde nog geen wespen kunnen voorkomen. Het zijn bijna altijd bijen. Die zien er ook heel anders uit, namelijk bruin en wespen zijn geel. Wij bestrijden bijen liever niet en indien mogelijk bellen wij een imker om de bijenzwerm te scheppen. Tenzij de volksgezondheid  in gevaar komt, dan komen we meteen in actie.”

Berry: “Het is bekend dat bijen honing maken en voor de natuur zorgen. Wespen en hoornaars daarentegen zijn jagers. Zij vangen vliegen, muggen en vliegende mieren en voeren die aan hun larven. Hoewel mensen ze vooral als hinderlijk ervaren, hebben ze dus wel degelijk een functie.”

Kleur zegt niets of je te maken hebt met een bruine of zwarte rat

Annemie: “Mensen bellen vaak in paniek. Ze zien een gat in de grond en denken dat ze een nest met jonge ratten hebben. Of ze hebben op zolder een veldmuisje gevangen en vragen ons of we willen voorkomen dat ze nog een keer binnenkomen. Een muis heeft voldoende aan een gat zo groot als de diameter van een balpen. Of we dan niet buiten vergif kunnen plaatsen? Dat mogen en willen we niet: wij bestrijden niet daar waar dieren thuis horen. Wij kunnen wel zorgen voor wering of geven advies hierover. Want dat is het begin van het oplossen van het probleem.”

Zo is het blokkeren van de ingang van een wespennest funest.
Annemie: “Ze gaan niet dood, want ze zoeken een uitweg. Ze kunnen dwars door het plafond vreten om toch naar buiten te kunnen.” Het is vaak onwetendheid waar zij dagelijks mee te maken hebben. Berry: “Wist je dat kleur niets zegt of je te maken hebt met een bruine of zwarte rat. De uiterlijke kenmerken als bouw, kop, oren en een korte of langere staart vertellen je meer. Het is belangrijk dat je weet met welk dier je te maken hebt, want elk dier vergt een andere aanpak om overlast te voorkomen.”

Berry vervolgt: “Het is onze taak om mensen goed voor te lichten. Op internet kom je namelijk de meest wilde verhalen tegen. Zo zou je bij de aanwezigheid van boktor in huis het dak meteen moeten vervangen. Dit is echter in de meeste gevallen goed te behandelen. Bij het signaleren van ratten en muizen plaatsen we ook niet meteen vergif. We gaan eerst weren en vervolgens proberen we met lokstof en klemmen te vangen. Lukt dat niet, dan pas gaan we over op vergif. We staan voor een verantwoorde plaagdierbestrijding. Wij attenderen mensen ook op de hygiëne binnen en buiten: wees voorzichtig met teveel bijvoeren van vogels en wees bewust van de aanwezigheid van composthopen. Het trekt ongedierte aan.” Of en wanneer ongedierte een plaag vormen, dat bepaalt de mens zelf. Berry: “Het kan zijn door aantallen of de schade die ze aanbrengen. De een heeft last van tien vliegen, terwijl de ander pas hinder ervaart als hij met zijn handen zwaaiend voor de ogen naar binnen moet.”

Berry: “Als wij binnenkomen bij bedrijven als een bakker, een restaurant, een agrariër, een transportbedrijf of een champignonkweker, dan maken we eerst een ronde: staan er deuren open of zitten er gaten in de muren. Wij proberen met wering te voorkomen dat ongedierte naar binnen komt. Het is absoluut niet meer van deze tijd om alleen maar met vergif te werken. Wij hebben ook een adviserende functie, dus neem bij vragen gerust contact met ons op.”

Bij Vink Ongediertepreventie uit Geijsteren staat een team van zeven gediplomeerde medewerkers 24 uur per dag klaar. Het werkgebied gaat van De Bilt tot aan Maastricht en net over de grens in Duitsland en België. Vink is ook in het bezit van het VIP-keurmerk (Verantwoord Integraal Plaagdierbeheer)